True

Ultimativni vodič o kombuchi
Vse, kar moraš vedeti o kombuchi

Ali veš, da 90% hormona sreče nastaja v našem črevesju? In da bi zato skrb za črevesje morala biti na prvem mestu pri vseh? 

Za svoje zdravje poskrbi z vnosom zdravih in pravih sestavin, saj na ta način uravnavaš svojo prebavo, izboljšaš počutje in okrepiš imunski sistem. Pomaga ti lahko tudi kombucha, živa fermentirana pijača - in tu najdeš vse, kar moraš o njej vedeti.


1. Kaj je kombucha?

Kombucha je fermentiran napitek na osnovi črnega čaja. Osnovnemu napitku lahko dodaš razne okuse, da na koncu dobiš več različnih napitkov iz ene osnove.

Kombucha vsebuje žive kulture in mikroorganizme, ki so naravno prisotni v tvojem črevesju. Zato pitje kombuche zelo blagodejno vpliva na metabolizem, zdravo črevesje in vsesplošno dobro počutje.


2. Je kombucha "nova" pijača?

Čeprav v današnjem času kombucha zavzema vodilno mesto med trendovskimi pijačami, za njo stoji dolga in bogata zgodovina. Prvi zapisi o procesu fermentacije segajo v 9. stoletje p. n. št. Kombucha se kasneje pojavi na Kitajskem in Japonskem, nato pa se je širila na področje današnje Rusije in Evrope. Že naše babice so poznale kombucho in pogosto se sliši, da so jo pripravljali doma v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Zanimivo, kajne?


3. Kako nastane kombucha - postopek fermentacije?

Kombucha nastaja skozi dve stopnji fermentacije. V prvem delu fermentacije žive kulture sladkani črni čaj pretvarjajo v kombucho. Žive kulture, to so kvasovke in dobre, človeku prijazne bakterije, se nahajajo v SCOBY-ju (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Ob tem procesu nastajajo mehurčki, po katerih je kombucha tudi poznana. V drugem delu fermentacijskega postopka pa se osnovi kombuche doda končni okus (v AYATANI so to le 100% naravne sestavine, recimo sadni sok, zelišča, začimbe ...). Proces še vedno poteka na sobni temperaturi, ko pa je razmerje med okusom in nivojem fermentacije optimalno, se vse skupaj ohladi. Nato se kombucha lahko napolni v stekleničke. Zaradi vsebnosti živih kultur in ker napitek ni pasteriziran in filtriran, ga moraš hraniti na hladnem, do +8 stopinj Celzija.


4. Kakšen okus ima kombucha?

Kombucha ima značilen kiselkasto-sladek okus in vsebuje značilne mehurčke. Med procesom fermentacije se v kombuchi proizvaja značilna ocetna kislina, ki na koncu vpliva tudi na sam okus. Okuse pa v drugi stopnji fermentacije lahko dodeluješ in povsem prilagodiš tvojemu okusu.

V AYATANI nenehno razvijamo nove okuse, saj ti želimo predstaviti največ različnih možnosti, ki jih ponuja kombucha.

Trudimo se, da so nekateri okusi prisotni stalno skozi celo leto, drugače pa naši okusi temeljijo na obdobju v letu. S tem ti želimo sporočiti, da je uživanje sezonske hrane in pijače najboljše, kar lahko ponudiš svojemu telesu.


5. Obstaja več okusov kombuche? Kako popestriti uporabo - jo lahko mešam z drugimi pijačami ali jo vključim v jedi?

Po svetu obstaja zelo veliko različnih okusov kombuche. Kombinacij za kreiranje okusov je praktično neomejeno. 

Osnovno kombucho, ki nima dodanih nobenih drugih okusov, lahko uporabiš tudi kot nadomestek kisu. Drugače pa je kombucha, tudi tista z že dodanimi okusi, zelo vsestransko uporabna. Lahko jo uporabiš praktično povsod, kamor dodajaš vodo. 

Mi zelo radi ustvarjamo razne namaze, smoothije, energijske kroglice, muffine, presne torte... Poleg tega da je odličen dodatek pri pripravi hrane, se odlično poda tudi v raznih mešanicah z alkoholnimi pijačami. Poskusi jo z ginom, vodko, belim rumom, aperolom ... Več idej pa najdeš v zbirki naših receptov.


6. Kako vemo, ali je kombucha pokvarjena?

Za kombucho težko rečeš, da je pokvarjena. To bi lahko rekli le v primeru, da naš SCOBY napade plesen ali se tam zaredijo kakšne ličinke, žuželke. Takrat bi prišlo do okužbe in moraš vse skupaj zavreči. Ustekleničena kombucha pa je praktično nepokvarljiva, če je seveda pravilno shranjena (vedno na hladnem).

Če pa je kombucha nepravilno shranjena, se proces fermentacije nadaljuje, s tem začne naraščati tudi nivo alkohola, hkrati pa se sam okus vedno bolj spreminja na kislo. 


7. Za koga je kombucha primerna?

Kombucha je primerna za prav vse starostne skupine, vse življenjske stile in tudi za otroke, nosečnice, sladkorne bolnike in ljudi, ki imajo težave s prebavo, kožo, slabšo odpornostjo telesa oziroma vse, ki si želijo svoje telo pripeljati nazaj v ravnovesje. 


8. Kdaj je najbolj primerno piti kombucho?

Od vsakega posameznika je odvisno, kdaj mu ustreza piti kombucho. Lahko jo piješ takoj zjutraj, ob ali po kosilu, večerji ali pa kar tako malo za vmes za žejo, da si popestriš dan.


9.  Je kombucha brez glutena?

Ja, kombucha je povsem brez glutena.

10. Koliko kombuche lahko dnevno popijem? Stranski učinki in na kaj moram paziti - ali lahko spijem preveč kombuche?  

Kombucha sodi v segment žive hrane, zato jo lahko uživaš prav vsak dan. Ljudje smo si seveda različni, zato je prav, da ob začetku uživanja teh napitkov spremljaš svoje razpoloženje in počutje. Priporočena količina kombuche, ki naj bi jo zaužil vsak dan, je torej odvisna od vsakega posameznika. Pri nekaterih lahko izzove rahlo napihnjenost, ki se velikokrat zgodi zaradi vsebnosti CO2, ki se razvije v procesu fermentacije, pri nekaterih pa ni niti sledu o teh učinkih.  Lahko pa pride do pogostejšega odvajanja urina, v skrajnih primerih pa tudi do rahlega povečanja odvajanja blata.  


 11. Je v kombuchi alkohol? Sem po pitju kombuche lahko pijan? 

V kombuchi zaradi naravnega postopka fermentacije lahko nastanejo sledi alkohola, odvisno od dolžine fermentacije. V AYATANI postopek fermentacije nenehno nadzorujemo in laboratorijsko merimo. Nivo alkohola, ki lahko nastane znotraj procesa fermentacije, je tako nizek, da ga lahko primerjamo s sadnim sokom, ki ga doma pripravimo iz zelo zrelega sadja. Včasih takoj po zaužitju kombuche lahko sicer dobimo občutek, kot ga imamo ob uživanju alkohola, vendar gre zgolj za fiziološko naraven pojav, ko naše telo ob zaužitju dobrih bakterij centralnemu živčnemu sistemu sporoči to novico. Telo se odzove s tem, da se počutimo bolj razpoložene, vesele in energične. Vendar kombucha ne sodi med alkoholne pijače in po pitju kombuche ne morete postati pijani. 


12. Kaj pa sladkor?  

Sladkor je eden ključnih in potrebnih elementov za proces fermentacije, nekaj pa ga v predelani obliki ostane v samem napitku. Vendar tega sladkorja ne moremo enačiti s surovim belim sladkorjem. Na končni izdelek pa sigurno vplivajo tudi sestavine, ki jih dodajaš za okuse. 

AYATANA kombucha vsebuje nizko stopnjo sladkorja (do 4 G na 100 ml napitka), večina tega pa se porazgubi med fermentacijo. Sicer pa uporabljamo le kakovosten pesin sladkor. 

 

13. Koliko kalorij ima kombucha?

Kalorije so zelo odvisne od nivoja kislin, ki nastanejo s procesom fermentacije, sladkorja, ki ostane v napitku, in stopnje alkohola. Sigurno pa na nivo kalorij vplivajo tudi sestavine, ki jih dodajamo za končni okus. Steklenička AYATANA kombuche vsebuje okoli 93 kalorij. 


14. Kaj so koristi kombuche? Kdaj je lahko kombucha slaba zame? 

  • Kombucha ne sodi med zdravila ali prehranske dodatke, pa ima kljub temu veliko dobrobiti. 

  • Z rednim uživanjem kombuche blagodejno vplivaš na svoj metabolizem, saj v svoje telo vneseš prijazne mikroorganizme, ki vplivajo na tvojo prebavo, krepitev imunskega sistema, ki je doma v tvojem črevesju, in dobro počutje. 

  • Kombucha vsebuje tudi antioksidante, s katerimi se tvoje telo bori proti prostim radikalom, ki škodujejo celicam. 

  • Ocetna kislina, ki se proizvaja v postopku fermentacije kombuche, dodatno pomaga pri zaviranju slabih bakterij, ki živijo v črevesju. 

  • Z rednim uživanjem kombuche se izboljšajo tudi koža, spanje in vsesplošno počutje. 

  • Negativni vplivi na tvoje telo so zelo odvisni od tvojega načina prehranjevanja, načina življenja in splošnega ravnovesja v tvojem telesu. Ti vplivi se lahko kažejo v obliki rahle napihnjenosti ali v skrajnem primeru rahlega povečanega odvajanja blata. Vendar je zelo odvisno, kako gledaš na te vplive, saj ni nujno, da so negativni. S povečanim odvajanjem urina vplivaš na dodatno čiščenje ledvic in izplakovanje slabih bakterij v telesu. Zelo podobno je tudi s povečanim odvajanjem blata, saj ti s tem telo sporoča, da nekaj ni v ravnovesju, tako da pitje kombuche najprej poskrbi za odvod slabih bakterij, ki jih potem nadomesti z dobrimi, ki tvoje telo postavijo nazaj v ravnovesje. Seveda pa na to močno vpliva tudi način prehranjevanja in naš način življenja. 


15. Kombucha in črevesje - vitamini, bakterije, antioksidanti, probiotiki ... 

Kombucha je bogat vir skupine vitaminov B, ocetne kisline, glukozaminov, pa tudi kar nekaj sevov probiotičnih bakterij, kot so acetobacter, saccharomyces, brettanomyces, lactobacillus, pediococcus, gluconacetobacter kombuchae in zygosaccharomyces kombuchaensis. Seveda se vsebnost probiotikov razlikuje od izdelka do izdelka. Kumbucha je tako polna koristnih encimov, zdravih organskih kislin, antioksidantov in mineralov. 

 

16. Kako se pravilno pije kombucha (kaj pomeni napis "ne tresi")? 

Kombucha je živa hrana in lahko se zgodi, da se bo v tvoji steklenički pojavil del te zdrave kulture, ki morda spominja na »meduzo«. Brez skrbi, kombucha ni pokvarjena. Gre za dodatno potrditev tega, da gre za živo pijačo in da je izdelek še vedno aktiven. Kombucho enostavno čez cedilo prelij v kozarec ter uživaj v okusu in njenih dobrobitih. 

Kombuche pred uporabo in odprtjem NIKOLI ne tresi. Če se stekleničko trese, lahko pride do "eksplozije". V steklenički se na dnu lahko pojavi sediment, ki ga seveda lahko zaužiješ - premešaš z nežnim obračanjem stekleničke na glavo, lahko pa ga tudi ne preliješ v kozarec (kombucho toči počasi). 


17. Kako shranjevati kombucho? 

Če gre za prav način priprave in kombucha ni pasterizirana in filtrirana, jo je potrebno hraniti na hladnem na temperaturi do +8 stopinj Celzija. 

Le s tem načinom shranjevanja v kombuchi ohraniš vse žive bakterije v pravem ravnovesju in je okus najbolj optimalen. 


18. Zanimivosti: kako se izgovori, pravilno napiše? 

Ob brskanju po slovenskih slovarjih na besedo kombuča ne naletiš. Naletiš pa na kombušo, ki naj bi bila sinonim za japonsko gobo. Na japonskem je kombucha čaj iz alg. 

Na spletu in v pisani besedi velikokrat naletimo tudi na izraze kot so kambuča, kambuša, booch, kombuša, kambusha, kombusha in podobno. Do zmede verjetno pride zaradi tega, ker gre za relativno novo stvar na slovenskem trgu, hkrati pa ob hitrem govoru zlahka zamenjamo č s š-jem in o z a-jem. Je pa res, da je slovenski splet poln termina kombuča, kar je pravilni poslovenjeni izraz za fermentiran črni čaj. 

Pri AYATANI smo se odločili za enotno uporabo izvornega termina – kombucha – iz predvsem enega razloga: poenotene predstavitve na mednarodnem trgu, saj nastopamo kot mednarodna znamka. Ne glede na slovnično pravilnost se kombucha uporablja v Sloveniji ravno tako pogosto kot kombuča. 



 

19. Katera imena vse poznamo za kombuchin čaj po svetu? 

Po svetu se za napitek, ki je narejen po takem postopku in s temi sestavinami, uporablja ime kombucha. Naletiš lahko tudi na jun kombucho, vendar je ta slajena z medom in v njej prebiva druga kultura kot v klasični kombuchi. 


 20. Kako pripraviti kombucho doma? 

Vse o domači pripravi kombuche, pa tudi sestavine in pripomočke, dobiš na naši strani, posvečeni prav domačemu varjenju kombuche.


21. Kje kupiti kombucho? 

V Sloveniji je kombucha vedno bolj razširjena in dostopna po raznih trgovinah, barih, bistrojih in preko spleta. 

AYATANA kombucho lahko dobiš na raznolikih lokacijah po Sloveniji ali pa jo lahko naročiš preko naše spletne trgovine


***

Vse se začne in konča v črevesju. V procesu priprave in fermentacije nastaja mnogo živih organizmov, bakterij, ki so naravno prisotne v tvojem črevesju. S pitjem kombuche svojemu telesu zelo koristiš. V AYATANI želimo, da produkti ostanejo živi in da z uživanjem v telo vnesemo kar največ živih kultur in mikroorganizmov, zato izdelkov ne pasteriziramo, da bi jim podaljšali življenjsko dobo oziroma rok uporabe. S pasterizacijo bi namreč vse to uničili. Probiotičnih bakterij ne dodajamo umetno in naknadno –pustimo, da se razvijejo hkrati s produkti. Nepasterizirani izdelki so polni koristnih encimov, zdravih organskih kislin, antioksidantov in mineralov. Vse to vpliva na boljše počutje, višji nivo energije, nižji krvni tlak, manj tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni in izboljšan imunski sistem. Da o prebavi sploh ne govorimo (svoj slogan #cleanguthappybutt smo izbrali z razlogom ;). prav tako so tovrstni izdelki fantastična izbira za otroke in nosečnice. 


 

IZJAVA O OMEJITVI odgovornosti:  

vse informacije na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjavo za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so dostopne preko le te, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju obiskovalcev. 

 

Latest Posts

Sign in to leave a comment
Zakaj moram kombucho hraniti v hladilniku?
Kombucho shranjujemo na temperaturi do +8 °C

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.