True

Zakaj je včasih treba na kombucha set počakati
Nov SCOBY ne zraste v enem dnevu

Želiš svoj kombucha set, pa v napi trgovini piše "zmanjkalo zaloge"? Ne skrbi, kmalu bo na voljo, verjetno le tvoj SCOBY še raste. Preberi, kako poteka vzgoja SCOBY-jev pri nas in zakaj se potrpežljivost splača ter kako ravnati s SCOBY-jem, ko je paket enkrat pri tebi.


Ideja, da bi pripravili kombucha set za varjenje domače kombuche, je pri nas zorela dolgo časa. Že od samega začetka se trudimo, da bi kombucho kot dobrodejen napitek približali čim več ljudem, obenem pa skušamo tudi širiti znanje o tem, kako je narejena. Da gre za živo pijačo, polno koristnih mikroorganizmov, ki sladkan črni čaj spreminjajo v blagodejen napitek. In da je seveda za te mikroorganizme, ki vse to omogočajo, seveda treba skrbeti - in jih razumeti.

Odločitev je padla in ustvarili smo svoj kombucha set. Poiskali primerne kozarce, termometre ter druge pripomočke, pripravili vsebino in fotografije za knjižico, sami posneli in zmontirali video, uredili zavihek na naši spletni strani ... Dela je bilo veliko, a nam je bilo v veselje! No, seveda pa smo morali poskrbeti tudi za glavno zvezdo vsake kombuche - čajno gobo oziroma SCOBY.

Kaj je SCOBY?

SCOBY je svoje ime dobil iz začetnic angleškega poimenovanja Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Je torej t. i. čajna goba, v kateri v sožitju živijo različne bakterije in kvasovke, ki sladkor v črnem čaju najprej spremenijo v alkohol, nato pa tega predelajo v ocetno kislino. SCOBY je torej živ organizem, ki je nenehno v pogonu, ustavi pa ga samo hlad. Ker je živ, za svoje delovanje potrebuje hrano - kot že rečeno, je to sladkor. Prav takšni živi organizmi, kot jih najdemo v SCOBY-ju, so med drugimi prisotni tudi v našem črevesju.

Kako nastane nov SCOBY?

Ko kombucho delamo prvič, moramo najprej imeti SCOBY.  Šele nato bomo lahko naredili kombucho in vzgojili svojo kulturo.

Primarnemu SCOBY-ju pravimo "mother culture", saj gre za kulturo, iz katere potem nastane nova. Tvoj SCOBY (ki ga dobiš v zatesnjeni vrečki) je del oziroma “potomec” Iggyja, orjaške čajne gobe, ki življenje daje hišnim kombucham AYATANA. Ta bo pri dodajanju v sladkan črni čaj vedno potonil, a med tem ko bo tvoja prva kombucha prvič fermentirala, bo na vrhu tekočine nastal nov (kremno bela plast, ki je videti mehka, a je na otip prijetno čvrsta in gumijasta).

Tudi mi SCOBY-je, ki jih po vsej državi razpošljemo v kombucha setih, tako vzgojimo. V štarter tekočino dodamo del Iggyja ter sladkan črni čaj, da v približno tednu dni nastanejo novi. Ko jih zmanjka, se zato zna zgoditi, da novi še niso pripravljeni - takrat je treba nekaj časa počakati, da dovolj zrastejo in se okrepijo, da so pripravljeni na pošiljanje in novo življenje pri tebi.


Kaj narediti z novim SCOBY-jem, ki je nastal iz prvega?

Kot rečeno, v času prve fermentacije na vrhu tekočine nastane nov SCOBY, med tem ko stari plava na dnu oziroma nekje na sredini. Novo gobo lahko preložiš v drug kozarec, dodaš nekaj štarterja in pustiš do 4 tedne. Nato moraš gobo znova nahraniti. Če jih v kozarec prestaviš več, dobiš t.i. SCOBY hotel. Tako imaš svež SCOBY vedno pri roki in ti ni treba skrbeti, če se kaj zalomi. Z njim lahko kadarkoli začneš nov postopek fermentacije, ga podariš prijatelju ali pa pustiš kar nad prvotno gobo. Ta se bo vedno bolj krepila in debelila.

Če imaš v povezavi s SCOBY-jem kakršno koli vprašanje, ga zapiši kar pod to objavo, ali pa ga oddaj v zaprti Facebook skupini Kombucha homebrewers Slovenija. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vprašanja!

Ali obstaja popoln SCOBY?

Na kratko: ne. Niti dva SCOBY-ja nista enaka. Eni so bolj ravni, drugi zgubani, mehurčkasti, zviti. Sprva so kremno beli in gladki, s časom postanejo bolj rjavkasti. Pogosto z njih visijo rjave nitke, ki so preprosto kolonije kvasovk in so dobrodošle.

Pazi le na plesen - to prepoznaš po črni, zelenkasti ali sivi barvi. Če se pojavi, bo rastla v krogih in jo zelo težko zamenjaš za kvasovke.

Vedno smo na voljo za pomoč

Če imaš v povezavi s SCOBY-jem kakršno koli vprašanje, ga zapiši kar pod to objavo, ali pa ga oddaj v zaprti Facebook skupini Kombucha homebrewers Slovenija. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vprašanja!

Sign in to leave a comment
Pomen uživanja ingverja
Pikanten ingver proti prehladu

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.