True

Ultimativni vodič o kombucha shotih

 
IZJAVA O OMEJITVI ODGOVORNOSTI: 
Vse informacije na našem spletnem mestu niso in ne predstavljajo zamenjavo za uradno in strokovno medicinsko svetovanje, diagnozo in/ali zdravljenje. Vse vsebine, vključno z besedili, grafikami, fotografijami in informacijami, ki so zapisane na tej strani ali so dostopne preko le te, so namenjene splošnemu izobraževanju in informiranju obiskovalcev.


Kombucha shot ali eliksir je poln koristnih sestavin, ki blagodejno vplivajo na naše telo in počutje. Vitamini in dobre bakterije, ki pomagajo našemu telesu tako pri fizičnem počutju ter prebavi kot tudi grajenju in jačanju imunskega sistema, so ključni za vzdrževanje našega notranjega ravnovesja.  


1. Kaj je kombucha shot?


Na kratko povedano je kombucha shot skoncentrirana kombucha z dodanimi okusi. 


2. Zakaj ji pravimo skoncentrirana kombucha? 


Ker pustimo kombucho fermentirati tako dolgo, da dobimo iz nje kombuchin kis. 


3. Kaj je kombucha kis?


To je kombucha, ki jo v primarni fermentaciji pustimo fermentirati tako dolgo, da kislina prevzame celoten okus. 

Postopek je enak kot pri izdelavi kombuche. Razlika je le ta, da ko pustimo SCOBY brez hrane (sladkorja in čaja) bolj kisla postaja osnova.


4. Kakšen okus ima kombucha shot?


Pri pitju nikoli zelo ne okusimo kisline, ki prihaja od kisa, saj ga ostale sestavine zelo zakrijejo. 

Na koncu ostane v ustih rahla pekočina, ki prihaja od ingverja, čilija, popra,... Vse te sestavine delujejo zelo antiseptično na naše telo. 
5. Ali obstaja več okusov kombucha shotov?


Res je, vendar okusi vedno temeljijo na mešanici zelišč in začimb, ki imajo poleg osnovnega kisa še dodatne pozitivne učinke na naše telo. Trenutno sta v ponudbi dva okusa; Morning chill, ki vsebuje poleg kumbuchinega kisa še sok aronije, sok brusnice, jabolčni sok, brinove jagode in čili. Kombucha shot Golden bomb pa poleg kombuchinega kisa vsebuje še jabolčni sok, sok ingverja, sok limone in kurkumo.


6. Kako jih uživati?


Pred uporabo stekleničko vedno pretresi, saj se na dnu lahko naredi usedlina. Največkrat se to naredi pri shotu Golden bomb

Uživaš jih lahko zjutraj na tešče za takojšnjo prebuditev celotnega notranjega telesa. Prav tako pa jih lahko uživaš kadarkoli v dnevu. Odlični so kot digestiv za po obroku, za pomiritev želodca ali pa kot aperitiv in je lahko nadomestilo žganim pijačam. Slišali pa smo tudi, da jih mešajo z vodko za nevtralizacijo okusa.


7. Kako vemo, če je kombucha shot pokvarjen - okus?


Ker gre za naraven produkt, bi se lahko zgodilo, da bi na vrhu tekočine začel plesneti. Vendar ob pravilnem hranjenju, ki je v hladilniku, do tega ne pride. V primeru, da ob odpiranju zaporke zaslišiš značilen zvok mehurčkov (ssss), to ne pomeni, da je produkt pokvarjen vendar da se je v sami pijači dogajala fermentacija. To se lahko zgodi ob nepravilnem hranjenju produkta. 


8. Za koga je primerna kombucha shot?


Primeren je za vse osebe, ki nimajo težav z malo pekočim okusom.


9. Kako močna je pekočina?


To je zelo odvisno od vsakega posameznika. Nekateri ljudje so veliko bolj odporni na pekočino kot drugi. Moraš pa vedeti, da ravno kombinacija začimb, zelišč in kisline ustvari najboljšo kombinacijo za bolj proti nezaželenim bakterijam v tvojem telesu. 


10. So kombucha shoti gluten-free?


Da.


11. Koliko kombucha shotov dnevno lahko popijem? Stranski učinki in na kaj moram biti pazljiv/a?


Omejitve pri dnevnem uživanju ni, saj je uživanje zelo odvisno od vsakega posameznika. Lahko ga zaužiješ večkrat dnevno, npr. zjutraj in po obroku, lahko pa le enkrat dnevno. Priporočljivo je, da poslušaš svoje telo in to presodiš sam/-a glede na tvoje počutje. Znanih stranskih učinkov ni.


12. Je v kombucha shotu alkohol?


Z naravnim procesom fermentacije lahko nastane tudi alkohol, vendar je le-ta v naši proizvodnji nenehno nadzorovan, tako da v shotu (na žalost ali na srečo) ne boš zasledil/-a pravega alkohola. 


13. Kaj pa sladkor? 

Nekaj sladkorja ostane v kombuchinem kisu, vendar v povsem predelani obliki. Tega sladkorja ne moremo enačiti s surovim sladkorjem. Ni pa v napitku dodanega surovega oz. nepredelanega sladkorja. 


14. Koliko kalorij ima kombucha shot?

Ena steklenička, ki vsebuje 60 ml napitka vsebuje okoli 13 kalorij. Vendar na višino samih kalorij ne vpliva zgolj sladkor, v kar je prepričana velika večina ljudi. Glavni razlog za dvig kalorij je kombuchin kis oziroma ocetna kislina. Seveda pa vplivajo tudi sestavine, ki so dodane za končni okus napitka.


15. Kaj so koristi kombucha shota?


Kombucha shot je mešanica kisa, zelišč in začimb. Kombinacija vseh teh sestavin zelo blagodejno vpliva na našo prebavo, vpliva na izboljšanje našega imunskega sistema in poživi naše celotno telo. Koristi so zelo odvisne od okusa in sestavin, saj so prav zelišča in začimbe tiste, ki so najbolj koristne za naše telo in vsesplošno dobro počutje.  


16. Kako se shranjuje kombucha shot?


Hraniti se mora v hladilniku, saj je izdelek povsem naraven in nepasteriziran. V nasprotnem primeru lahko začnejo nastajati v pijači mehurčki ali pa se sam okus spremeni (postane bolj intenziven).


17. Kako ga pripraviti sam?


V kolikor pripravljaš doma svojo kombucho, jo v primarni fermentaciji skupaj s SCOBY-jem pustiš fermentirati tako dolgo, da dobiš kisu podobno tekočino. Kot smo že omenili zgoraj, to pomeni da je nekaj časa ne hraniš s sladkim čajem. Potem pa tej osnovi dodaš okus oz. sestavine po želji. 


18. Kje kupiti kombucha shot?


Kombucha shot je povsem nov izdelek na trgu in ga lahko kupiš v naši spletni trgovini.


Sami najbolje veste kdaj se počutite polni energije in kdaj morda bolj utrujeni in brez energije. Priporočamo vam, da kombucha shot nekaj tednov uživate vsakodnevno in presenečeni boste nad učinki in spremembo v počutju. Vse sestavine so skrbno izbrane in zagotavljajo vnos vitaminov in dobrih bakterij, hkrati pa izboljšajo prebavo in dvignejo nivo energije. S tem vsak dan naredite nekaj dobrega za vaše zdravje in počutje.  Sign in to leave a comment
Ultimativni vodič o vodnem kefirju